Obrazy J. Jackaniča vystavujú v Prešove, na jeseň ich uvidia v Japonsku

23.06.2013 Prešov

Prešov 23. júna (TASR)- Akademický maliar Jozef Jackanič predstavuje v týchto dňoch Prešovčanom Slovensko cez svoju výtvarnú tvorbu. V Galérii Átrium otvoril výstavu takmer 40 obrazov, ktoré vznikli za posledné tri roky.
"Chcem prezentovať Slovensko cez jeho typické regióny, cez jeho farby a krásu. Dve tretiny obrazov z tejto výstavy vystavím aj v Japonsku už na jeseň tohto roka," tvrdí Jackanič. Dodáva, že do Japonska sa jeho práce dostanú v rámci prezentácie Prešovskej univerzity, na ktorej pôsobí ako pedagóg.
Dominantné zastúpenie v tvorbe tohto maliara má figurálna tvorba a krajina. Ako krajinár sa inšpiroval prostredím Domaše a obcami Vlkolínec či Špania Dolina. Tematické dielo Vinári vzniklo zasa v Strede nad Bodrogom. Ale návštevník na výstave môže vidieť aj Kolotoč, ktorý tvoril napríklad vo Francúzsku.
Jozef Jackanič sa narodil v roku 1955 neďaleko Bardejova. K výtvarnému umeniu sa dostal už na Základnej škole vo Vranove nad Topľou. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v Košiciach a Prahe. Samostatné výstavy už otváral v Paríži, Normandii aj vo Varšave. Milovníci výtvarného umenia v Japonsku budú mať možnosť jeho obrazy vidieť koncom tohto roka.
"Mojou ambíciou je, aby som ľuďom inej kultúry a tradícií priblížil našu krajinu cez obrazy. Na Japonsko sa veľmi teším a chcem si užiť práve ich odlišnosť," dodáva Jackanič.
Výber jeho tvorby bude v prešovskej Galérii Átrium sprístupnený do konca augusta. Do konca roka galéria chystá ešte ďalšie dve výstavy a Vianočný salón.
 

Vyberte región